Vis bereiden

Algemene bereidingstips
Hoe weet u of vis vers is? Let allereerst op de geur. Een verse vis ruikt niet naar vis. Hoe ouder de vis, hoe sterker de vislucht. Druk ook eens met een vinger op de vis. Bij een verse vis blijft uw vingerafdruk niet zichtbaar achter. Verder moeten de kieuwen rood zijn en de ogen bol staan en nog helder zijn.

Bereid vis bij voorkeur op de graat, en haal die er pas uit als de vis gaar is, anders gooit u de aromaten die in de graat bevat, zomaar weg.

Vis bakken

Bak vis in een koekenpan of speciale visbakpan, in boter of (olijf)olie. Droog de vis eerst goed af met een schone doek of keukenpapier. Zout de schoongemaakte vis en laat het zout ongeveer 10 minuten intrekken, voeg peper en een paar druppels citroensap toe. U kunt ook speciale viskruiden gebruiken die u bij ons in de winkel kunt kopen. Haal de vis voor die in de hete boter of olie gaat, door de bloem. Schud overtollige bloem eraf.

Beweeg de vissen onder het bakken voorzichtig heen en weer om aanbakken te voorkomen (leg platvis met de lichte kant naar beneden in het hete vet). Bak de vis aan alle kanten goudbruin in schuimende boter. Laat hem uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen. Als u frituurt kunt u als "bekleedsel" ook een beslag maken, waar u de vis doorhaalt alvorens hem in het hete vet te laten glijden.

Paneren
Haal de vissen of moten door opgeklopt eiwit en daarna door het paneermeel. Schud overtollig paneermeel eraf.

Pocheren
Gekookte vis bestaat niet. In plaats daarvan zeggen we gepocheerde vis. Breng om uw vis te pocheren water of bouillon net tegen de kook aan, zodat het niet borrelt. Laat de vis hierin 10-12 minuten garen. Nog beter is een stoompan waarin het water (met kruiden) wel mag koken. De vis wordt gaar op het boven de stoom liggende rooster en behoudt beter zijn smaak omdat er geen sappen in het water verdwijnen.

Meer weten? Uiteraard geven wij u in de winkel ook graag goede bewaar- en bereidingstips van uw aankopen.

 
  Powered by MW Concept